23 Mart 2015 Pazartesi

Organik Deney

Deney 1: Besinlerdeki Organik Maddelerin Tayini

Amaç:
Temel organik bileşiklerin ayraçlarını belirlemek ve bu ayraçlar yardımıyla besin maddelerindeki organik bileşiklerin tayini

Araç ve Gereçler:

 …/…/20…

 
 
 
 
 

ön hazırlık:
Organik bileşik çeşitlerini gözden geçiriniz.
Ayraç kavramını araştırınız.
Ayraçlarla organik bileşiklerin verdiği tepkimeleri araştırınız.


Açıklamalar:
Canlıların da diğer varlıklar gibi çeşitli kimyasal maddelerden oluştuklarını biliyoruz. Canlı hücreleri oluşturan inorganik maddeler ve organik bileşiklerin bazı yöntemler ile incelenmesi ve miktarlarının tayin edilmesi mümkündür.

Kimyasal maddelerin belirlenmesinde kullanılan en kolay yöntemin ayraçlardır.

Bu çalışmada sizden temel organik madde gruplarının laboratuvarda kullanılan ayraçlarını, bu ayraçlarla oluşan değişimlerini öğrenmeniz ve bu ayraçları kullanarak besin maddelerindeki organik bileşikleri saptamanız beklenmektedir.

Bu nedenle:
1.    Çalışmanızda size gerekli olan kavramları öğreniniz.
2.    Önce ayraçlar ile organik maddelerin verdiği reaksiyonları deneyerek birinci tabloyu doldurunuz.
3.    İkinci deneyde verilen besinlerde hangi organik maddelerin bulunduğunu saptayarak tabloyu doldurunuz.

Her iki deney için de kullanacağınız yöntemi belirleyerek aşağıda ayrılan yere yazınız.

Çalışmalarınızı zamanında tamamlamaya dikkat ederek, değerlendirme sorularını da cevaplayınız.

Çalışmalarınızı tamamladıktan sonra deney föyünü öğretmeninize onaylatınız


Süre:
 30 dak deney+10 dak raporlama


Deneylerin yapılışı:














Tablo 1. Besin maddelerinin ayraçları ile verdikleri renk değişimleri

Madde
Ayraç
Değişim
Glikoz
Benedict (+ısı)

Nişasta
Lugol

Yağ
Sudan III

Protein
Nitrik Asit

Fehling (+ısı)

Lugol (+ısı)

Biüret (+ısı)


UYARI: Ateş ile çalışırken öğretmeninizin uyarılarına dikkat ediniz.

Tablo 2. Besin maddelerinde organik bileşikler



Glikoz
Nişasta
Protein
Lipit
Ekmek




Süt




Patates




Makarna




Elma




Fasulye




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder