Deney
1: Besinlerdeki Organik Maddelerin Tayini
Amaç:
|
Temel
organik bileşiklerin ayraçlarını belirlemek ve bu ayraçlar yardımıyla besin
maddelerindeki organik bileşiklerin tayini
|
…/…/20…
|
|
ön hazırlık:
Organik bileşik
çeşitlerini gözden geçiriniz.
Ayraç kavramını
araştırınız.
Ayraçlarla organik
bileşiklerin verdiği tepkimeleri araştırınız.
Açıklamalar:
Canlıların da diğer
varlıklar gibi çeşitli kimyasal maddelerden oluştuklarını biliyoruz. Canlı
hücreleri oluşturan inorganik maddeler ve organik bileşiklerin bazı yöntemler
ile incelenmesi ve miktarlarının tayin edilmesi mümkündür.
Kimyasal maddelerin
belirlenmesinde kullanılan en kolay yöntemin ayraçlardır.
Bu çalışmada sizden
temel organik madde gruplarının laboratuvarda kullanılan ayraçlarını, bu
ayraçlarla oluşan değişimlerini öğrenmeniz ve bu ayraçları kullanarak besin
maddelerindeki organik bileşikleri saptamanız beklenmektedir.
Bu nedenle:
1.
Çalışmanızda
size gerekli olan kavramları öğreniniz.
2.
Önce
ayraçlar ile organik maddelerin verdiği reaksiyonları deneyerek birinci
tabloyu doldurunuz.
3.
İkinci
deneyde verilen besinlerde hangi organik maddelerin bulunduğunu saptayarak
tabloyu doldurunuz.
Her iki deney için de
kullanacağınız yöntemi belirleyerek aşağıda ayrılan yere yazınız.
Çalışmalarınızı
zamanında tamamlamaya dikkat ederek, değerlendirme sorularını da
cevaplayınız.
Çalışmalarınızı
tamamladıktan sonra deney föyünü öğretmeninize onaylatınız
Süre:
30 dak deney+10 dak raporlama
Tablo 1. Besin maddelerinin ayraçları
ile verdikleri renk değişimleri
Madde
|
Ayraç
|
Değişim
|
Glikoz
|
Benedict
(+ısı)
|
|
Nişasta
|
Lugol
|
|
Yağ
|
Sudan
III
|
|
Protein
|
Nitrik
Asit
|
|
Fehling
(+ısı)
|
||
Lugol
(+ısı)
|
||
Biüret
(+ısı)
|
UYARI: Ateş ile çalışırken
öğretmeninizin uyarılarına dikkat ediniz.
Tablo 2. Besin maddelerinde organik
bileşikler
Glikoz
|
Nişasta
|
Protein
|
Lipit
|
|
Ekmek
|
||||
Süt
|
||||
Patates
|
||||
Makarna
|
||||
Elma
|
||||
Fasulye
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder